bullet journaling voor professionals
Ideeën, Tutorials

Bullet Journal voor Professionals – review

Toen uitgeverij Business Contact mij benaderde met de vraag of ik hun boek ‘Bullet Journal voor Professionals’ wilde reviewen leek me dit eigenlijk wel leuk. Stiekem misschien best wel een aanvulling om eens meer te lezen over hoe Bullet Journaling is ontstaan. Ook ben ik benieuwd hoe ik mijn gebruik kan omzetten naar een meer zakelijkere aanpak. Ik ben tenslotte freelancer! Wie weet haal ik er nog iets uit voor mezelf en voor jullie. Dus vol verwachting kreeg ik het boek in de brievenbus en begon ik vrijwel direct met lezen.

De achtergrond

Bullet Journal voor Professionals heeft een iets meer zakelijke insteek. Iets waar ik het tot dusver nog niet voor had gebruikt. Omdat het wel heel vrij en laagdrempelig is geschreven is het goed te lezen voor iedereen. Het leest een beetje alsof je iemand hoort praten. Voor mij is dit een hele prettige manier van schrijven. Ook inhoudelijk heb je hier voor zowel privé als zakelijk iets aan.

Er wordt kort in gegaan op de oorsprong van de Bullet Journal zoals bedacht door Ryder Caroll, de bedenker van Bullet Journaling. Daarna volgen een aantal principes en tips met verschillende modellen om je focus en doelen beter te krijgen. Ik werd direct enthousiast om ook hier meer over te gaan lezen! Heel interessant en dat smaakt naar meer.

Focus

In het boek wordt veel tijd besteed aan het zetten van je (levens)doelen en het geven van prioriteiten. Dit vind ik zelf heel erg interessant want zeker als freelancer heb je te maken met wisselende projecten en veel afleiding. Hoe hou je nou de focus en neem je beslissingen en maak je keuzes die in lijn liggen met de doelen die je jezelf stelt? Uiteindelijk komt het er op neer dat je de juiste prioriteiten stelt en dit blijft doen. Daar kan een Bullet Journal je heel goed in ondersteunen en dat komt in dit boek goed naar voren.

De werkwijze

De werkwijze van de Bullet Journal wordt in Bullet Journal voor Professionals uitgelegd aan de hand van 5 niveaus. Dit zijn: Levensdoelen, Jaardoelen, Maandoelen, Weekdoelen en Dagdoelen. Omdat ik zelf deze opbouw ook altijd hanteer is het voor mij een goede manier om de theorie op te delen in happen. Alles wordt duidelijk uitgelegd en er is altijd aandacht voor het breinmanagement, tijdmanagement en energiemanagement. Dat klinkt als droge theorie maar de manier van schrijven en de concrete voorbeelden die worden gegeven maken het een leuk en logisch stuk om te lezen. Doordat de laatste pagina’s van het boek leeg zijn, is er ruimte om direct alvast de belangrijkste onderwerpen uit het boek op te schrijven en om alvast te starten. Heel goed over nagedacht!

Tot slot

Tenslotte geeft Bullet Journaling voor Professionals je een hoop theorie, ideeën en manieren om alle dingen die je normaal in je hoofd opslaat in jouw journal te verwerken. Noem het een aantal methodieken of tools om direct mee aan de slag te gaan. Met nog een uitvoerige bronnenlijst en fijne tips denk ik dat dit boek een hele mooie start is.

Omdat de focus heel erg ligt op rust in je hoofd moet je je wel voorbereiden op hier en daar een meditatie insteek. Ik vind het zelf heel interessant en het geeft mij weer nieuwe inzichten en onderdelen waar ik me in ga verdiepen om mezelf weer te ontwikkelen. Ik denk dat iedereen die wil beginnen met Journaling of die niet goed weet wat het is, iets aan dit boek kan hebben. Echt een aanrader!

Mocht je enthousiast zijn geworden, op bol.com kun je hem gelijk aanschaffen!

2 Comments

 1. Ik wil heel graag bullet journaal volgen bij u leuk als workshop zoo leuk

  1. admin

   Beste Astrid,

   Ontzettend leuk dat je zo enthousiast bent! Ik heb geen idee of dit nog opportuun is voor je. Privé heb ik een hele drukke en zware tijd achter de rug en daardoor heb ik helaas een tijd mijn website niet bekeken, vandaar mijn late recatie. Ik hoor graag of ik nog iets voor je kan betekenen. Misschien ben je inmiddels al lekker bezig en heb je me helemaal niet meer nodig. Mocht je dan nog een vraag hier en daar hebben of het fijn vinden als ik een keer met je meedenk, doe ik dat graag!
   Liefs, Merel

Leave a Reply

Required fields are marked*