Het begin is altijd het moeilijkst, want waar begin je en wat zet je er in? Je moet vooral niet verwachten dat je het in één keer perfect gaat doen. Het fijne van de Bullet Journal is juist dat dat niet hoeft. Van foutjes maken en dingen vergeten wordt je creatief en krijgt je planner een ‘eigen’ karakter. Niets is fout en alles mag. Het is JOUW planner en je doet het op jouw manier.

Omdat je het allemaal zelf mag indelen en bepalen, rijst de vraag ‘hoe begin ik dan?!’.

Wat je in jouw puntenplanner wilt zetten bepaal jij zelf. Om dit systeem te laten werken is het wel belangrijk dat je een paar basis pagina’s aanmaakt. Op deze manier kun je daarna je hele planner uitrollen op een manier die jij prettig vind. Alle pagina’s worden in aparte artikelen op mijn website uitgewerkt.

Kies een pagina waar je meer over wilt weten!

Het basis principe

Het principe van punten plannen is eigenlijk het maken van lijsten van alles wat je in een bepaalde periode wilt doen. Deze lijsten plan je per punt in, in een wekelijks of dagelijks overzicht en zodra je ze af hebt vink je ze af. Als je ergens in een bepaalde periode niet aan toe bent gekomen, plan je het door of besluit je om het uit jouw planner weg te halen.

Kijk hier voor de basis uitleg:

Doordat je steeds bewuste keuzes maakt in jouw planning zul je zien dat je steeds beter in kan schatten wat je wel en niet kan doen. Daarnaast krijg je steeds meer grip op het indelen van jouw tijd en het vrijmaken er van.

Klinkt als iets moeilijks? Geen zorgen, dat is het niet!

De noodzakelijke pagina’s

De noodzakelijke pagina’s leggen de basis van jouw Puntenplanner. Het kan zijn dat je na verloop van tijd bepaalde pagina’s niet gebruikt. Dat geeft uiteraard niets, dan laat je die de volgende maand gewoon weg. Wat ik al eerder zei, niets moet alles mag. Dit is alleen een basis opzet. De uitgebreide uitleg per pagina vind je hier ook op mijn website, klik op het onderwerp of ga via het menu erheen.

Noteer het volgende in jouw Puntenplanner:

  1. Index, een pagina waar je de pagina nummers neer kan zetten met daarachter de titel van de pagina. Hierdoor kun je alles terugvinden als je puntenplanner voller begint te worden.
  2. Key/Legenda, op deze pagina teken en verklaar je alle symbolen dit jij wilt gebruiken in de puntenplanner.
  3. Jaaroverzicht, een overzicht van het jaar waar je notities in kan maken per maand
  4. Maandoverzicht en takenlijst, een overzicht per maand en alle taken die je deze maand wilt afronden
  5. Weekoverzicht, in deze weken (onderverdeeld in dagen) plan je alle taken die je in je maandoverzicht hebt geschreven
  6. Collecties, dit zijn lijsten die je maakt die je nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ‘dankbaar’lijst of een ‘doelen’lijst

Zo, als je deze pagina’s hebt aangemaakt ben je al heel ver! Nu moet je er alleen nog mee leren werken!